Veseli smo, da vam lahko sporočimo, da smo od oktobra 2021 pa vse do marca 2023 vključeni v Erasmus+ projekt KA122-SCH mobilnost osebja za neakreditirane institucije. Projekt je financiran s strani Evropske unije.

V zavodu smo se za projekt odločili zaradi želje po pridobivanju novih znanj in izkušenj ter želje po mednarodnem sodelovanju. Zaposleni se vseskozi izobražujemo na področju vzgoje in izobraževanja, spremljamo novosti, se vključujemo v projekte ter sodelujemo z drugimi organizacijami in zavodi.

Vrtec se je prijavil v Erasmus+ mrežo s projektom Gozdna dogodivščina. V preteklih letih smo pri delu z otroki opazili upad govornih sposobnosti. Kljub različnim izobraževanjem in projektom s

področja govora so bile izboljšave minimalne. V tokratnem projektu bi se želeli osredotočiti na raziskovanje povezave gibanje-govor. Naše dejavnosti bodo potekale v gozdu, ki spodbuja učenje skozi vsa čutila. V gozdu imamo igralnico, kjer otroci pridobivajo izkušnje za življenje, z gibanjem in plezanjem po neravnem terenu se spodbuja razvoj motorike, le-ta je zelo pomembna pri opismenjevanju in razvoju govora, kar je naš glavni cilj.

Vzgojiteljice prav tako želijo znanje in veščine obogatiti z Reggio Emilia pristopom. Reggio Emilia pristop bi v praksi in teoriji spoznali pri naši partnerici v Turčiji, kjer ponujajo izobraževanje o tem pristopu. Vzgojiteljice bi odšle 1x na izobraževanje v Turčijo in 1x na ogled vrtca v Turčiji, ki deluje po omenjenem programu. Tako bomo našim otrokom v vrtcu lahko ponudili nadgradnjo že usvojenih veščin. Po končanih mobilnostih vas bomo obvestili s članki na naši spletni strani. Prav tako bo tudi skrajšano končno poročilo o projektu na naši spletni strani.

Ker smo vključeni tudi v Mrežo gozdnih vrtcev in šol v Sloveniji, si lahko naše gozdne dejavnosti ogledate na njihovi facebook spletni strani Mreža gozdnih vrtcev in šol in na vrtčevski spletni strani pod zavihkom Gozdni vrtec.

Datum: januar 2022

Koordinator: Irena Pintarič in Petra Čančer  

 

 

 

 

OGLED VRTCA V TURČIJI, Samsun

Vrtec Najdihojca pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova in vrtec pri PŠ Kapele izvaja potrjen projekt Erasmus+ z naslovom Gozdne dogodivščine. V sklopu projekta smo štiri strokovne delavke odšle na izmenjavo delovnih izkušenj v vrtec Oyku Adasi Samsun (Turčija). V Samsunu smo bile med prvomajskimi počitnicami cel teden. Spoznale smo njihovo izvedbo Reggio Emilia pristop dela v vrtcu. Vzgojiteljice so nam dovolile spremljati različne dejavnosti v vrtcu z otroki tako v igralnicah, na igrišču in v gozdu. Dobile smo dragocene nove izkušnje, ideje in nova poznanstva. Zadnja dva dni srečanja smo predstavile otrokom in zaposlenim Slovenijo, njene značilnosti in naš lokalni vrtec v Dobovi s podružnico v Kapelah. Z otroki smo zaplesale ljudski ples, se z njimi poigrale ter zapeli skupaj pesmice v turščini, angleščini in v slovenščini. Bila je neverjetna izkušnja za obe strani in upamo še na veliko izmenjav preko Erasmus+ projekta.

Povezave:

SAMSUN-Erasmus+ projekt

Dejavnost na igrišču

Gosenica po Turško

Mojster Jaka v turščini

Bela, bela lilija

Tri v vrsto

Irena Pintarič, Petra Čančer, Tatjana Vučajnk in Vesna Molan

 

(Visited 144 times, 1 visits today)
Dostopnost