Po sredinem druženju v oddelku Čebelic nas je tudi pri Metuljčkih v petek, 24.11.2023, obiskala gospa Barbara Fumic, s Komunale Brežice.

Ker se v teh dneh veliko pogovarjamo o recikliranju in v igralnici sušimo tudi sadje, ki nam ostane od sadne malice, uporabi naravnih izdelkov za okraševanje vrtca, ki nas čaka v prihodnjih dneh, predvsem pa skozi celo leto ustvarjamo iz odpadnih materialov, smo se odločili, da bomo skupaj z g. Barbaro izdelali reciklirani papir, ki ga bomo uporabili za izdelavo novoletnih voščilnic.

Najprej nam je gospa Barbara povedala nekaj podatkov o ločevanju odpadkov, v katere zabojnike sodi kakšen odpadek ter na kratko predstavila delo svojih sodelavcev. Nadaljevali pa smo z delom v naši zgornji avli vrtca, kjer smo v manjših skupinicah otrok izdelali svoj papir na način, da smo uporabili odpadni papir- časopis ali cajtnge, kot so povedali otroci.

Najprej smo papir natrgali na drobne koščke in ga pomočili v vodo. Papir smo nato oželi in preložili v sekljalnik, ki je papir zmlel v gosto kašo. Le-to smo nato preložili v posodo in kašo razredčili z vodo. Prav prijetno je bili mešati nastalo zmes, čeprav je otroke na pogled spominjala na… Presodite sami ob ogledu fotografij…

Kašo, tako imenovano pulpa, smo nato zajeli z mrežico v okvirčku, odcejeno zmes pa preložili na krpo. Vse smo prekrili še z eno krpo nato pa zmes med dvema deskama močno stisnili s stiskalnico.

Papir smo nežno preložili na prt, kjer se bo čez vikend posušil in bo pripravljen za nadaljnje ustvarjanje.

Zapisala: Jožica Ogorevc

(Visited 28 times, 1 visits today)
Dostopnost