KAKO LAHKO OTROCI UŽIVAJO (IN SE UČIJO) NA PROSTEM V VSAKEM VREMENU

Prvi teden v septembru sva se strokovni delavki vrtca Najdihojca pri  OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova udeležili Erasmusovega izobraževanja Učenje izven učilnice na Finskem.

V tem tednu sva spoznali pristope, pedagoške igre in teoretična izhodišča na finski način. Predstavili so nam kako izvajati aktivnosti v urbanem naselju, oziroma mestu. Tako smo preko igre spoznavali ulice Helsinkov, knjižnico Odii in Mestni muzej. Ugotavljali sva, da so finski otroci zelo samostojni, pogosto sami hodijo po ulicah, čeprav se nama je za nekatere zdelo, da so še majhni in najbrž v prvih razredih osnovne šole.

Posebej sva se veselili dejavnosti v gozdu, saj smo tudi mi vklkučeni v projekt GOZNE PEDAGOGIKE. Peljali so nas v gozd, kjer smo izvajali dejavnosti s tega področja. Kljub novostim, ki sva jih pridobili in jih bova lahko uporabili pri najinem delu, sva ugotovili, da veliko aktivnosti že izvajamo na takšen način in sva tam lahko predstavili nekaj primerov dobre prakse iz našega vrtca. Vendar pa sva videli tudi precej razlik, saj finski model predšolske vzgoje zajema cel kup izkušenj z naravo v vseh letnih časih in ob vsakem vremenu. Marsikatero doživetje za otroke bi pri nas težko izpeljali – od kurjenje ognja v snegu pri precej minusa, da se otroci ob tem lahko pogrejejo, do enostavnosti prehrane. Ponosni pa sva, da sva veliko dejavnosti na prostem (v gozdu) že tudi kdaj izvedli v naših skupinah in da bova lahko s posameznimi predstavljenimi vsebinami samo še nadgradili ali dopolnili naše delo.

Izobraževanje je bilo mednarodno, udeleženci smo se med seboj povezali in že načrtujemo medsebojna sodelovanja s kolegicami iz Italije in Španije. Vedno je prostor za nove in drugačne poglede in ideje!

Dostopnost